donderdag 28 februari 2013

Dag vier - donderdag 28 februari

Vandaag gaat "Noord-Brabant" aan de gang met het afstanden meten. Het is een heel precies werkje, maar aan het einde van de dag is het voor elkaar.



Nederland - waterland dus: vanmiddag nemen we de "wateren" en "waterwerken" van Nederland onder de loep. Dat is nog niet gemakkelijk met rivieren die zich splitsen en dan opeens anders heten!





Na al het denkewerk is het tijd voor creatie. De kinderen maken een ontwerp voor een "Delfts Blauwe" tegel. Sommigen werken alvast in het blauw: "voor het idee, juf".



woensdag 27 februari 2013

Alweer dag 3.

Vandaag heeft het eerste groepje met de grote kaart van Nederland gewerkt. Hoe ver is het nu eigenlijk van Arnhem naar Amsterdam? Of naar Groningen?  Eerst maar eens een touwtje opprikken en dan weer eraf en meten. Dan met de schaal uitrekenen hoeveel kilometer het in het 'echt' is. Daarna gaat het touwtje weer terug op de kaart. Morgen is er weer een andere provincie aan de beurt.


En als schrijfles voor vandaag het Wilhelmus met kroontjespen en echte inkt. Het is heel stil in de klas en er wordt serieus gewerkt. Het is nog best moeilijk, iedere keer een heel woord opschrijven en dan je pen weer even indopen.


Voor Tjun gaat er een wereld open. Wat kan hij netjes schrijven met deze pen. Tjun vraagt of hij morgen weer met de kroontjespen mag schrijven.




Natuurlijk hebben we het Wilhelmus ook gezongen en uitgezocht wat al die moeilijke woorden betekenen.

Topografie

Dinsdag 26 februari zijn we echt met het project begonnen. De topografie van Nederland is het eerst aan de beurt. Net als vroeger kleuren de kinderen een kaartje van Nederland in. Alle provincies krijgen een kleurtje. Daaronder schrijven we de namen van alle provincies met de hoofdsteden. En natuurlijk Amsterdam, dat is de hoofdstad van het hele land.


De groep is verdeeld in 12 groepjes. Elk groepje zoekt allerlei informatie over één provincie. Vol enthousiasme gaan de kinderen aan het werk.



Uiteindelijk moet alle informatie verwerkt worden aan een slinger. Wij noemen het de ABC-slinger.


Opening

Maandag 25 februari is het project "Onze Wereld" geopend met een dansje van alle leerlingen op het schoolplein. De meiden van groep 8 hadden een dansje geoefend en kwamen het voordoen en oefenen in alle groepen.

De kinderen van groep 5/6 hebben goed geoefend. Er zitten danstalenten in onze groep!

Het was een geslaagd begin voor onze projectperiode.

woensdag 13 februari 2013

Start Project

Maandag 25 februari starten wij met een groot schoolproject over Onze Wereld. Groep 5/6 heeft een heel leuk onderwerp! Kunnen jullie aan het blog al zien wat ons onderwerp is?